Skip to content Skip to footer

Како да го намалите користењето на електричната енергија во вашиот дом?

Намалувањето на користењето на електричната енергија во вашиот дом не само ќе ви помогне да заштедите на сметководството, туку и ќе допринесе кон зачувување на енергијата и намалување на вашиот еколошки отпечаток. Еве неколку совети како да го постигнете тоа:

 1. Користете Енергетски Ефикасни Апликации: Изберете апликации и уреди со енергетски ефикасност, како што се LED светилки, инвертерски климатизери, уреди со ENERGY STAR ознака и слично. Овие апликации трошат помалку енергија и даваат исти или подобри перформанси.
 2. Исклучувајте Уреди Кога Не Ги Користите: Исклучете ги уредите од штекерите кога не ги користите, особено уредите со стенд-бај режим кои исто така можат да потрошат енергија дури и кога се исклучени.
 3. Користете Енергетски Ефикасни Варијанти: Заменете стари уреди со енергетски ефикасни алтернативи, како на пример замената на старите лампи со LED светилки.
 4. Редовно Одржување на Уредите: Редовното одржување на уредите може да им помогне да работат со поголема ефикасност. Чистите ги филтрите на климатизерите, вакумирајте задната страна на хладилникот, итн.
 5. Користете Природна Светлина: Искористете ја природната светлина што повеќе може во вашата куќа. Ова ќе ви помогне да не користите светилки во текот на денот.

 1. Добро Изолирајте Го Домот: Добра изолација на вашиот дом ќе ви помогне да ја задржите топлината во зимските месеци и ладноста во летните месеци. Ова ќе значи помалку потреба за користење на климатизери и греење.
 2. Правилна Терморегулација: Поставете ја термостатот на климатизерот или греењето на оптимална температура која е пријатна, но не и премногу висока или ниска.
 3. Заменете Ги Старите Прозорци: Голем дел од загубата на енергија во домот се случува преку лоши прозорци. Заменете ги старите прозорци со енергетски ефикасни алтернативи.
 4. Користете Ја Вода Спестливо: Користете спестливи цевки и душ капачиња за заштеда на вода, исклучувајте го водоснабдувањето при четкиња на забите или сапување на рацете.
 5. Користете Ги Перките и Балконите: Ако имате перка или балкон, користете ги за сушење на облеката или за засадување на билки и зеленчук.
 6. Заменете Ја Изолацијата: Доколку домот е стар, можеби ќе имате корист од замена на изолацијата за подобра задржување на топлината и ладноста.
 7. Спиење во Спалната: Исклучете ги уредите во спалната пред да легнете за спиење. Голем дел од електронските уреди може да даваат светлина и да генерираат топлина која може да влијае на квалитетот на сонот.

Со воведување на неколку едноставни навики и промени во вашето секојдневно однесување, можете значително да го намалите користењето на електричната енергија во вашиот дом и да придонесете кон заштитата на околината.

Leave a comment